24.4.2014

Rotupi vs Seropi

Tästä aiheesta on puhuttu paljonkin blogeissa ja varmaankin erilaisissa foorumeilla, ja samasta aiheesta löytyy aika paljon postauksia. Myös petsien foorumilla ja facebookin erilaisissa ryhmissä aina on jotain ''paska myrskyä liikkeellä aina jostain aiheesta''. Joten annan samaan soppaan myös oman mielipiteen.
Rotupien ja seropeiden erottelua taitaa vieläkin tapahtua, jonkun verran koiraseuroissa ja saattaa olla jossain omassa pikku treeniporukassakin sellaista, mutta epäilen enemmän seuroissa sen esiintyvyyttä. .

Seropien omistajat haluaisivat lähes samat oikeudet kuin rotupien omistajilla eli ne saisivat osallistua seropiensa kanssa kaikkiin harrastuksiin ja saisivat kilpailla niissä, (paitsi tietty viralliset näyttelyt).
Minusta seropeilla vois olla kaikkiin muihin harrastuslajeihin osallistumis- ja kilpailuoikeus paitsi,
ehkä juurikin näyttelyihin sekä PK-lajeihin (ja näin taitaa olla, mejästä ja valjakkourheilusta en ole varma?).
Ja sitten taas rotupien (jotkut) omistajat eivät halua seropeja, koirakerhojen kursseille/toimintaan mukaan tai sitten ollaan niin ettei niitä huomattaisi ollenkaan heitä. Itse en ole kummankaan puolella, minusta rotupeilla tietää suurinpiirtein minkälaisen ja näköisen koiran saat sekä vähän luonnetta saattaa tietää ( yleisesti jokaiselle rodulle on joku luonne arvio, tai minkä luonteinen sen rodun pitäisi olla), ja sit tietty saa harrastaa oikeastaan mitä vaan, tosin PK-lajeihin tarvitsee PK-oikeudellisen koiran, mutta muuten ei rajoituksia. Seropeissa on taas sitä, että sä et tiedä minkä näköinen, kokoinen, luonteinen siitä tulee, ehkä vähän voi veikkailla jos tietää koiran rodut. Mutta molemmat seropi, että rotupi on kuitenkin koiria, samaa klaania, ainoa ero on vain, että rotupien kanssa voi käydä virallisissa näyttelyissä ja PK-lajeissa kisata, jos kys. koirarodulla on PK-oikeus. Mutta kuitenkin kaikki koirat on koiria, oli se bullterrieri, chihu tai paimenmix.

Kuvassa Nelli-cavalier & Jesse-seropi

Mutta mihin muka seropit tarttee kisaamis-oikeuksia? 
Osa vannoo jo ennen koiran hankkimista, oli sitten puhdasrotuinen tai seropi, ettei halua kisa-/harrastuskoiraa vain kotikoiran, ja lenkille kaverin koirasta. Mutta on aika paljonkin seropeja,
joiden kanssa harrastellaan ja kilpaillaan aika paljonkin, tiedän/olen lukenut paljon sellaisien koirakkoiden blogejakin. Mutta kyllä tosi moni on, joka hakee ihan alusta asti kunnon harrastuskoiraa, jolloin yleensä moni päätyy puhdasrotuiseen, ja vielä yleensä paimeneen ja yrittävät saada koirastaan valion kys. lajissa, mitä ne aloittavat treenaan/harrastaan ja kisailemaan.

Minusta sekarotuisilla voisi olla samanlainen (iso)yhdistys, niinkuin puhdasrotuisilla on eli SKL, ja sitten seropien ja rotupien yhdistykset voisi toimia, jotenkin yhdessä. Mutta siis sen takia olisi hyvä olla yhdistys myös sekarotuisilla, että niiden määrää pystyisi seuraamaan vähän paremmin, myös tutkimaan seropeiden terveystuloksia yms. Mutta en usko, että sellaista koskaan tulee. Yksi yhdistys ainakin seropeilla on etelä-suomen seropit ry ainakin, muista en itse tiedä kunnolla. Mutta epäilen, että ei puoletkaan seropit ole sen jäseniä, kuten emmä mekään, kun sen toimintaa ei ole Hämeenlinnassa.

                 Loppuun voisin sanoa, että oli koira puhdasrotuinen, rescue, seropi
                 tai mikä koira tahansa se on koira.  Ei koirat tässä riitele/hauku toista paremmaksi/huonommaksi
                 vaan ne ihmiset,  jotka sitä ''syrjimistä'' harrastavat.
Kuvassa Nelli-Landseer & Jesse-seropi

KOMMENTTIA VOI LAITTAA TÄSTÄ POSTAUKSESTA, TOIVEPOSTAUKSISTA YMS :)

5 kommenttia:

  1. PK-lajejahan voi harrastaa vaikkei kisaisikaan. Eikös se harrastaminen ja aktivointi ole tärkeintä? Ja x-rotuisten kanssa voi kisata melkein kaikissa lajeissa, ei vaan voi valioitua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai luulin, ettei PK-lajeihin/treeni ryhmiin mielellään muita oteta kuin PK-oikeuksien omaavia koirakoita :) Mutta kiitos tuo olikin minulle ''uutta tietoa'' :)

      Poista
    2. Niinno eiköhän se riipu seurasta/porukasta. Itekin oon ollu raunioreeneissä x-rotuisn puudelin kanssa. :D

      Poista
    3. Okkei, itse oon kans ton kanssa päässy tosi hyvin seuran juttuihin mukaan ja treeniporukoihin, että meidän kohalla tuota syrjimistä ei onneksi ole ollut yhtään :)

      Poista
  2. No siis meidän jälkiryhmään ainakin oli etusija pk-oikeudet omaavilla koirilla eli se oikeasti riippuu ihan seurasta. Ymmärrän sen tietty siksi, että ilman niitä oikeuksia et pääse kisaamaan ja toisaalta miksi aktiivinen järjestö kouluttaisi koiria, joilla ei ole mitään saumaa ikinä kisata ko. lajissa? Ymmärrän kurssit, joille huolitaan mitä tahansa rotua, mutta järjestö, joka järjestää jatkuvaa koulutusta lajissa ja haluaa nimensä esille menestyneiden koirakoiden yhteydessä (koska raha ei juurikaan liiku, niin mainetta on ainakin hyvä niittää). Toisaalta me treenataan islantilaisten kanssa Kennelkerholla jälkeä vaikka niillä ei olekaan pk-oikeuksia (enään ja vielä). Kaikki on suhteellista.

    VastaaPoista