18.8.2014

Toivepostaus: Mitä mieltä olen sekarotuisten pennuttamisesta?

Minusta tämä sekä rotupien pennuttaminen on sinällään samaa kastia ja pitäisi miettiä näihin kysymyksiin vastaukset mielestäni.

Mikä motiivina pennuttamiseen? 
Rodun edistäminen/tuoda tietyn tyyppisiä sekarotusia maailmaan, raha, saada oman koiran jälkeläinen vai mikä?
Sitten päästään asiaan ketkä ovat hyvät pentueen vanhemmat?

Yleensä näyttely- ja koetuloksia pitäisi olla ja suhkt. hyvät terveystuloksetkin,  että minusta olisi järkevää noi olla, että koirasta olisi toiseksi vanhemmaksi. Rotupeissa yleensä täyttyy terveystulokset sitten yleensä vähintään on joko näyttely~  tai koetuloksia vanhemmilla, mikä mustakin olisi plussaa sekarotuisten pentueiden vanhemmille plussaa, että olisi jotain tuloksia jostakin lajista.

Yleensä kaikilla on ajatuksena, että sekarotuisten pennuttamisella haalitaan rahaa itelleen. Mutta minustakin on väärin pyytää 500euroa sekarotuisesta, kun puhdasrotuisen saa n. 1000eurolla. Mutta taas nousee kuhinaa siitäkin jos sekarotuinen pentu maksaa "vain"  100euroa, että miksi se on niin halpa.
Totta se on varmasti on, että ei varmaan puolienkaan sekarotuisten pentueiden vanhempia ole tutkittu lonkiltaan, kyynäriltään yms. Saatika mitään tuloksia kaikilla vanhemmilla tai siruja.
Sekarotuisten pentueiden vanhemmat harvemmin täyttävät kumpaakaa noista mitä ne voisivat ja minusta se olisi kohtuullista täyttää molemmat,  eli terveys tulokset ja koetuloksia.


"Ei meidän Moppee tarvi kuvata, ei se oireile tai nilkuta, ihan terve se on."
Ensinnäkään D/D lonkkainen ei välttämättä oireile koskaan. Tai 0/1 kyynärinen tai polvinen.
Mutta jos löytyy 1 polvet tai kyynärät ja D~ lonkat,  mitä annettavaa pennun vanhemmalla/vanhemmilla on luustoltaan annettavaa pennuille, itse en näe mitään annettavaa. Jos 4 pentua syntyy hyvin todennäköisestä,
että väh. yhdellä on D~ lonkat, kahella D, C tai B lonkat ja korkeintaan yhellä hyvällä tuurilla A~ lonkat
(OMA VEIKKAUS), jos toinen vanhemmista on B ~lonkkainen ja toinen se D-lonkkainen.
Minusta sekarotusilla voisi kanssa olla joku sääntö, että vain A ja B lonkkaisia ja puhtaita kyynäriltään pitäisi käyttää pennuttamiseen, mutta sitten tulee se kysymys, kuka vahtisi sekarotuisten pennuttamisia, kun jos niitä ei oo rekisteröity mihinkään, ei kukaan siis valvoisi sitä, jolloinka se ''sääntö'' olisi turha.

Itse voisin ottaa toisenkin sekarotuisen jos rodut ois hyvät, vanhemmat kuvattu vähintään. lonkat ja kyynärät, sekä toisella vähintään jostain lajista tulosia sekä luonteet hyvät molemmilla. Mutta toisaalta sekarotuisia on niin paljon jo suomessa ja maailmalla, että jos haluaa kasvattajaa jotain koirarotua, niin itse olen sitä mieltä, että jonkun rotukoiran kasvattaminen olisi paljon järkevämpää.

Tuo ''Mikä motiivina pennuttamiseen?''.
Minusta ainoa järkevä on se, että haluaa kehittää kys. koirarotua ja mahdollisestä jatkaa hyvää sukua. Eikä syynä saisi missään nimessä olla raha. Enempää en jaksa kirjoittaa, joten jos jäi jotain mielenpäälle, niin laittakaa ihmeessä viestiä kommenttiboksiin :)

Tiivistettynä:
Minusta on OK, että sekarotuisilla teetetään pentuja, jos vanhemmat tutkittuja ja harrastetaan jotain + tuloksia niistä. Sekä on motiivina joku muu kuin raha. Mutta toisaalta sekarotuisia on maailmassa paljon,
että tarviiko niitä tehdä oikeasti lisää tänne maailmaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti