13.12.2015

Joulukalenteri - Luukku 2 (MPP- Koiran jalostamisesta ja kasvattamisesta)

Aluksi pahoittelen, että postaus tulee näin paljon myöhässä sillä viime viikonloppuna oli paljon kiireitä ja kouluhommia, kaiken kukkuraksi netti päätti ilmaista toimivuuden irti (lagaili ja paljon).

2 luukku sisältää mielipidepostaus jalostuksesta/kasvattamisessa. Itse en ole asiasta kauheasti ihan hakemalla hakenut  vaan mitä vuosien varrella tullut tutustuttua kyseiseen aihealueeseen ja mitä KoiraNetissä tullut katseltua pentueita ja heidän vanhempien tuloksia (terveys että käyttötuloksia sekä näyttötuloksia). Kaikki tässä postauksessa on vain mun mielipiteitä.

Jalostamisessa katsotaan koiran terveyttä ja luonnetta. Jotkut luonnetta enemmän kuin toiset, toiset taas terveyttä painottavat enemmän. Mielestäni molemmat vanhemmat pitäisi olla tutkittuja terveydeltään eli esimerkiksi lonkat, kyynärät ja silmät olisi mielestäni hyvä tutkituttaa. Muut mielestäni plussaa, tietysti riippuu ihan mitä PEVISA sanoo, sillä jollain koiraroduilla on polvien tutkittaminen ''pakollista'' jos haluaa teetättää pennut sekä silmät, osalla roduilla sitten kyynäreet ja lonkat pakko kuvauttaa, mutta esim. silmiä ei ole pakko tutkituttaa. Jokaisella rodulla löytyy, että mitkä kriteetit pitää pentueen vanhempien täyttää, eli esimerkiksi juurikin mitä pitää tutkituttaa koiralta, minimi ikäraja jne. Vanhemmat pitäisi valita niin, että luonteeltaan ne täydentäisivät toisiaan ja mahdollisesti ulkomuodoltaan. Esimerkiksi belgianpaimenkoirissa lyhyt selkäinen yhdistää pitkä selkäisemmän yksilön kanssa. Myös mielestäni polvet ja kyynäreet pitäisi olla 0/0 eikä esim. 1/1, koska jo 1 kyynäreet saattavat oireilla, vaikka ei välttämättä kaikilla ja mielestäni kuitenkin pitäisi pyrkiä siihen, että vanhemmat antaisivat hyvät mahdollisuudet hyvään terveyteen ja luonteeseen.

Terveys on monen koirarodun kohdalla jo hieman huolestuttaa itsea ainakin ja uskon, että monia muitakin myös.  Eniten mietityttää, että jos rodussa on jo valmiiksi paljon C/C tai D/D lonkkia niin silti jalostuksessa suositaan niitäkin tai yhdistetään A/A lonkkaisen kanssa. Mielestäni C/C ei ole huonot lonkat, mutta D/D on, mutta silti itse ainakin suosisin jos vain mahdollista niin B/B lonkkia ja parempia. Eli yleisesti terveitä vanhempia, eli esimerkiksi 0/0 kyynäret tai polvet ja A tai B lonkat. Tietysti jokainen pentue on yksi erilainen yhdistelmä, mistä pyritään tehdä mahdollimman ''hyvä''.

Luonteenpiirteet vanhemmilla pitäisi olla sellaisia, millaisia on hyvä antaa pentueen pennuille, eikä sellaisia mitkä eivät ole ei-toivottuja luonteenpiirteitä (mm. agressiivisuus). Itse toivoisin tulevan pentueen vanhemmilta mm. ystävällistä käytöstä muita eläimiä ja ihmisiä kohtaan, hyvää työmoraalia ja sellaista vilkautta (ei kuitenkaan ylivilkasta).
Tietysti vähän riippuu, mitä tulevalta pentueen pennuilta halutaan, että onko tarkoitus näyttely- vai käyttökoiria, vaiko sekalinjainen pentue. Mielestäni myös käyttö- että näyttötuloksia pitäisi vanhemmilla olla, eli jos on näyttispentue, niin vanhemmiltakin olisi muutamia näyttelytuloksia ja sitten, esim. toko tai bh jutut plussaa. Käyttispentueessa taas käyttötuloksia pitäisi löytyä, esim. BH, paimennus tai metsästystuloksia riippuen rodusta tietysti.

Mielestäni ei pitäisi jalostaa jo ''rikkinäisillä'' tai luonnevikaisilla koirilla, että niitä ei tulisi enempään maailmaan. Koska kuitenkin luonteenpiirteitä ja terveys vaikuttavat pentuihin. Myös sukusiistosta pitäisi välttää ja yrittää pitää lähellä 0% sitä. Mielestäni yli 5% sukusiistosprosentti on jo liikaa. Mielestäni myös en näe järkeä tehdä heti 2-vuotiailla vanhemmilla, koska tuskin kauheasti siihen mennessä mitään tuloksia on saavutettu ja kuitenkin 2-vuotias on nuorikoira. Sanoisin, että 3-6v ikäinen narttu olisi hyvä, kuitenkin kasvanut hieman aikuisemmaksi varmasti 3 vuotiaana kuin 2 vuotiaana. Urokselle sanoisin, että myös 3 vuoden iästä, sitten eteenpäin. En tuomitse niitä, jotka käyttävät esim. alle 2-vuoden ikäisiä uroksia astutukseen, mutta itse en näe, mitä uros voi antaa tässä tilanteessa, jos vasta päässyt agilityssä kisaan, niin tuskin kauheasti on tuloksia. Ja jos oikeasti agility aloitettu 1 vuotiaana treenaan.

Samatilanne jos koiralla teetetään 2 pennut, niin mielestäni aikaväli pitäisi tai olisi suositeltavaa, että katsotaan rauhassa, mitä edellisen pentueen pennuista tulee terveydeltään, luonteeltaan jne. Sillä jos 1. pentue on susi, terveys tms. Ehkä pitäisi miettiä kannattaako toista pentuettä tehdä. Toinen on myös, että mitä olen huomannut KoiraNetissä, että uroksella saattaa olla jopa 8 pentuetta. En tiedä mikä on normaali määrä, mutta itse ainakin omaa urostani käyttäisin korkeintaan 5 kertaa, mieluummin alle. Nartulla teettäisin korkeintaan 2 pentuetta, kuitenkin se prosessi on raskas. Synnytys ja siitä palautuminen.

PS. Huomenna luukku nro 3 tulee ihan normaalisti ja samoin viikon päästä luukku nro 4.

2. adventtisunnuntai

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti