2.11.2015

Kaupunki vs Maaseutu

Ajattelin tehdä tälläisen ''erikoispostauksen'' kaupungin ja maaseudun eroista eli miten lenkkeily, aamutoimet, arki, toimintatavat jne eroavaa toisistaan erilaisessa ympäristössä. Eli laitan sanan esim. lenkkeily tms ja sitten kerron miten ne eroavat toisistaa jos eroavat.

Lenkkeily
Kaupungissa käyn 3-4 lenkkiä koiran kanssa, yleensä riippuen monta kertaa, että käynkö kuinka pitkiä lenkkejä. Aamulla herättyäni ja illalla ennen nukkumaan menoa, sitten iltapäivällä koulun jälkeen tai jos ei koulua niin kuitenkin joskus iltapäivällä. Jos käyn vielä kerran niin se on ennen salkkareit, eli joskus 19 pintaan tähtään, että olen kotona. Eli jos lähden pidemmälle lenkille lähden 16-17 väliin. Jos käyn kaksi kertaa lyhyemmällä noin 15-30 minuutin lenkillä niin toinen lenkki sijoittuu kello 14-17 väliin ja toinen ennen salkkareita n. kello 19 aikaan. Yleensä lenkit koostuu remmilenkeistä, joskus vapaana tai pyörällä.
Maalla taas Jesse saa olla aamulla, ja illalla hetken ulkona yksin, päivällä sitten enemmän. Käyn yleensä kerran päivässä sen kanssa lenkillä metsässä, pellolla tai hihna lenkillä, kun olen maalla. Eli kokonaisuudessaan Jesse saa paljon enemmän maalla liikuntaa ja varsinkin vapaana olemista. Mutta sitten kyllä täälläkin tehdään lenkkejä pyörällä tai ihan kävellen remmilenkkejäkin.
Suurin ero lenkkeilyssä on talvella, kun tulee niin aikaisin pimeää niin täällä saa sitten mennä oikeesti otsalampun avulla lenkit, mutta itse pyrin tekeen lenkit päivällä sillä en niin välitä YKSIN koiran kanssa pimeällä lenkille lähteä.

Molemmissa on puolensa, kaupungissa on koirapuistot, erilaiset reitit lähempänä kun taas maalla yleensä tallataan niitä samoja metsiä, peltoja ja reittejä päivästä toiseen. Mutta itse tykkään silti enemmän maalla lenkkeilystä. Ja tietysti maalla tarvitsee lampun aina pimeän tullen ja heijastimia, tietysti heijastimia myös kaupungissa tarvitsee, mutta lamppu ei ole mikään välttämätön siellä.

Ruokinta
Kaupungissa Jesse syö noin 100g/pvä, mutta maalla ollessa hieman enemmän, koska kuluttaakin enemmän. Ja täällä pääasiassa Jesse saa raakaluut, koska sen on helppo syödä niitä ulkona ja siten allekirjoittanut pääsee helpolla eikä joudu siivoamaan mitään verenjälkiä sisällä.

Treenaaminen
Kaupungissa tulee lähdettyä treenaan kun kaverit menevät myös koiriensa kanssa ja yleensä saa häiriöö myös mm. lenkkeilijöistä jne. Maalla lähinnä treenaaminen koostuu siihen, mitä pihassa treenataan. Mutta toisaalta esim. lelupalkalla on helpompi palkata, kun tietää ettei muut koirat siihen pääse, kun ei ole muita koiria pihassa kuin oma koira, jotenka ei suurta häiriötreeniä tule pihassa tehtyä. Mutta sanoisin, että kaupungissa on paremmat treenimahdollisuudet.





Aamu-/iltatoimet
Kaupungissa aamutoimet mulla menee lähinnä siten, että herään, puen, koira ulos, kamat kasaan, wc ja vähän naamaan jotain, ja eikun menoksi. Kun taas maalla, mennään lähes samalla taktiikalla, mutta ensin päästän koiran ulos ja sitten teen kaikki samat jutut ja sitten lähden, eli säästän aikaa maalla aamutoimiin sen 10-20min, mutta tosin sehän sitten menee siinä ajaessa täältä esim. kouluun tai töihin. Mutta se, että saa päästään koiran aamulla vaan ulos, niin helpottaa mun aamutoimia tai iltatoimia paljon. Aamulla eniten kamppailen sen kanssa, kun meen ulos, mutta toisaalta siinä herää kivasti ja joskus teen leivän aamulenkille mukaan ja syön samalla. :D

Välimatkat
Kaupungissa välimatkat on huomattavasti lyhyempiä kuin maalla. Kaupat, treenipaikat on lähempänä, mutta ehkä metsät ja pellot on maalla lähempänä! Ja näin ollen kaupungissa, ei auto ole pakollinen, mutta väittäisin, että maalla se olisi pakollinen. Mutta mulla välimatka ei oli este, jos joskus mahdollisuus olisi maalle muuttaa.

Kadut, Valot
Kaupungissa on suurin piirtein kaikkialla valot ja kävelytiet, maalla ei moisia ole. Koiran kanssa kävellään pientareella, joten täällä käytän itsekkin heijastin liiviä pimeällä, kun taas kaupungissa en. Koiralla on samat heijastin kamppeet oltiin kaupungissa tai maalla. Ja täten maalla pientareella kävely on vaarallisempaa kuin kaupungissa, sillä piennar on kuitenkin aika pieni verraten kävelytiehen.

Muita plussia!
+ Sisäsiistiksi opettaminen todennäköisesti nopeampaa, koska pentu pääsee pissalle, kun vain sille avaa oven, verraten Nelli oppi sisäsiistiksi kuukaudessa, eli noin 3 kuukauden ikäisenä se oli jos sisäsiisti. Jesse taas oli vasta n. 6-7kk täysin sisäsiisti.
+ Yleensä naapurit kauempa, eli se oma rauha

Miinuksia!
- Metsäneläimiä, (esim. jänikset) juoksee pihan läpi ja näin ollen pimeällä et näe, jos sellainen lähtee pihasta juuri silloin, kun päästät koiran iltapissalle ja koira näkee jäniksen tms - > sinne meni koira.
- Jos asuu maalla ja ei kauheasti käy kaupungissa/treenaan voi koirasta tulla vähän ''höperö'' eli alkaa rähjään erilaisille asioille, koska ei ole tottunut niihin, esim. toiset koirat, sillä maalla tulee HARVOIN toinen koira vastaan, kun taas kaupungissa tulee, joka päivä vähintään pari koirakkoa vastaan.

Maaseudun edut: Rauha, luonnonläheisyys ja helppo pitää koiraa irti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti